Svartmålning av skolan ett allmänintresse

Här är en selektiv nyhetssammanfattning om skolan i Sörmlands Nyheter i veckan. Först det positiva: En modig prenumerant ansåg att tidningen systematiskt svartmålar Alpha vilket fick snabbt svar av nyhetschef Janna Holmqvist.

En modig högstadielärare kämpar ensam mot Nordiska motståndsrörelsen som är sura på henne. Säkert största nyheten utanför Nyköping.

Ur jämlikhetsmiljarden får skolorna i Nyköping 5,2 miljoner. Något som antingen går till ökade löner eller fler lärare, säger skolpolitikern Kent Pettersson (S) till SN.

Nu till kritiken. Lär bli saftigare och mer intrigant inför valet i september.

Förre kommunreportern Lasse Ringdahl citerar rektorn Peter Sunds mejl till medarbetarna där han skriver att ”SN är endast en liten lokaltidning och inget annat”. Ringdahl tycker att granskningen av Nyköpings högstadium ska fortsätta trots att rektorn och utbildningschefen Henrik Eriksson är upprörda.

Det här bottnar i att läraren Jeanette Backman som blev intervjuad visade sig vara sambo med rektorn på Alpha. Det positiva hon uttryckte var att ”vi är en skola där alla kan mötas. Det är vi stolta över. Jag trivs med att gå till jobbet varje dag”.

Sedan kom en vardagsnära bild av ungdomarna i Nyköpings högstadium Alpha. För eleverna är den starka uppmärksamheten en show. Att journalistisk allmänintresse kan leda till att felaktiga rykten att Nyköpings högstadium är den farligaste skolan i Sverige.

Det saknas inte ingredienser i häxkitteln.

Idag kom också svaret från moderaterna om socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets lösningar för de upprepade bränderna i papperskorgarna.

Lösningarna är att alla papperskorgar och hållare med handdukar har flyttats ut från toaletten, undanskymda toaletter är låsta, ökad vuxennärvaro, trygghetsronder, inbokade möten sker ute i skolan, tillitsskapande åtgärder där blåljuspersonal äter lunch på skolan. Kameraövervakning är inte aktuellt i nuläget då det på tjänstemannanivå är ogenomförbart.

På tal om väktare så menar Greta Berg, expert på brottsförebyggande åtgärder på SKL att enskilda dåd är omöjliga att försvara sig emot. Då enligt DN.

Var tredje kommun kan sätta in väktare mot otrygghet i skolor. En googling på ”väktare i skolan” ger en hel del svar på vilka som gjort det.