Den segregerade skolan med religiösa förtecken

Igår debatterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) mot partiledaren Ebba Bush Thor (KD) om det socialdemokratiska vallöftet att förbjuda religiösa friskolor i SVT Agenda.

För Ardalan påpekade att det handlar om frihet från religiös påverkan. Elever ska själva kunna bilda sig en uppfattning om religion och livsstil – och själva få göra ett aktivt val. Det egna valet omöjliggörs om skolan är religiös.

Redan idag är undervisningen sekulär, men raster och uppehållsrum gåt att smycka enligt religiöst tycke. Livets Ords skola låter väldigt religiöst och är förknippad med allt annat än vad en kommunal skola heter.

Få saker engagerar så mycket som tro och övertygelse. Fördelen med det synsättet är stora doser av pragmatism. Ge kejsaren vad kejsaren tillhör, sa Jesus och separerade det världsliga från Guds rike som är mitt ibland oss.

Dagens samhälle är långt ifrån vad den var under friskolereformen 1992. Tidigare fanns det privatskolor som Solbacka läroverk mellan 1901-1973 i Stjärnhov strax utanför Gnesta.

I Nyköping finns Fokusskolan som ligger mittemot kommunala Stenkullaskolan över järnvägen några stenkast bort.

Problemet kan inte bli tydligare. Segregationen är i princip total. Problemen likaså.

De kristna friskolorna erbjuder även arbetargrabbarna en fristad från socialtjänstens klor genom att inte stigmatisera eller älta deras problem.

Stenkullaskolan har i princip blivit en skola för invandrare, vilket fått några att döma ut området som det nya Brandkärr. Då efter att pensionärerna fick flytta från för stora lägenheter på grund av renoveringen. In flyttade familjer från Syrien och Somalia.

I fotbollsklubben Bissarna träffas de dock, vilket fått klubben att anamma slagord från Södertälje att ”olika är bra” och ”olika är bäst”. Vad som lätt glöms bort är att trycket under mångkulturen ledde till att svenskarna flyttade ut ur staden.

Samtidigt driver samma klubb ”elit” och glömmer att idealet är negativt förknippat med en brunblå pennalism som få vill tillbaka till.

Kommer Bissarna till Superettan detta år vet alla vad som väntar, men ingen vill föregripa något innan. Sörmland är inte Göteborg på det sättet. Eller för den delen Solna.

För socialdemokraterna gäller det nu att skapa ett gemensamt samhälle utan parallella världar. Utmaningar saknas inte.