En trygg ingång i vuxenvärlden

Läser i SN att S, V och MP erbjuder Nyköpings Enskilda Brandkärrsskolan för högstadieelever. Enskilda gymnasium är ett i särklass bästa gymnasiet där svenska föräldrar får stor plats att påverka barnen en trygg ingång in i vuxenvärlden.

Det är ett klokt drag att erbjuda ett konkret förslag som de kan ta ställning till istället för att helt stänga dörren. Brandkärr består till större delen av invandrare med en helt annan kulturell bakgrund.

På sätt och vis är det spännande hur det går om Enskilda Nyköping tackar ja till erbjudande. Det är ett vågat drag att återbefolka Brandkärr med svenskar.

Nyköpingsmodellen innebär föredömligt att den politiska styrningen väljer ”både och” än ”istället för”. Den politiska styrningen har inte varit så flersträngig, vilket kan få en att bli positivt överraskad.

Frågan är om Nyköpings Enskilda vågar anamma Nyköpingsmodellen.