Bo i Nyköping under lupp

Efter mögeldebatten i Tessinskolan så dök det upp ett nytt svart ämne i Sörmlands Nyheter som har granskat ”Bo i Nyköping”-kampanjen. Under 2018 har moderaterna bestämt sig för att rösta ner den framgångsrika kampanjen som gett Nyköpings kommun miljarder extra i kommunkassan för att bekosta välfärden.

Ibland är företagsklimatet en smula överskattad. Visserligen kan en kommun inte gå i konkurs, men skulle Uppdrag Granskning se över dokumenten så skulle kommunen anses vara det bästa företaget som gjort den största vinsten. Det var ju själva sensmoralen med samhällsinvesteringarna i Haparanda att det skulle bli till nytta för de som bodde där.

Fast, oavsett framgångarna med ”Bo i Nyköping”-kampanjen som även gjort Nyköping till en attraktiv plats för fotografer så ogillar moderaterna i Nyköping idéen med att kommunen går i vinst. Här finns ingen pragmatism eller överseende som framgångarna förblindar utan det handlar som vanligt om att kliva ner på tjänstemannanivå och överträffa dem och underkänna deras kompetens, vilket enbart skapar rädsla hos tjänstemännen istället för hos politikerna som beställt.

En reklamkampanj är en reklamkampanj som vilken revisor som helst skulle bedöma som ”mindre ärlig”. Vem badar vid hamnen i Nyköping på sommaren? Åker inte barnfamiljerna till Jogersö istället för att njuta av havsluften? Ligger inte det i Oxelösund?

Så blir det en diskussion om vem som kommer först. Hönan eller ägget? Alltså, oppositionsledaren Anna af Sillen (M) menar att ”den bästa marknadsföringen en kommun kan få är bra skola, bra omsorg och bra bostäder. Då väljer folk att flytta till Nyköping och starta sina företag här”.

Medan kommunalrådet Urban Granström (S) beklagar över moderaternas kortsiktighet med orden ”vi tror på Bo i Nyköping och behovet av att vara långsiktiga”.

I tider av när brukssamhället sakta försvinner och det konsumtionsvänliga tjänstemannasamhället med digital hjälp uppstår är kommunen en viktig nyckelspelare. Vad socialdemokraterna lyckats med är att se fördelarna med att bo i Nyköping till den grad att det är ett attraktivt alternativ för många trångbodda stockholmare. Sedan efterfrågar de i sin tur som skapar företag som täcker de behoven.

Skolan är viktig. Rosvalla är viktigt och lockar driftiga ungdomar med företagande föräldrar som ser en potential med Nyköping. Vad som är smått tragiskt är att Sörmlands Nyheter har ingen strategi för nya företag. Så någon särskild räkmacka bjuder de inte på, vilket däremot kommunen gör.

Mer ska naturligtvis satsas på att locka hit globala amerikanska företag. För det behövs det satsas mer på utveckling av fibernätverket. Vem ska stå för den framtida satsningen? En del står fiberföretagen för men den som öppnar upp för andra globala konkurrenter?

Det kommer bli spännande vad en internationell reklamsatsning av kommunen kan ge. Kanske ska vi satsa mer på representation på IT-mässor världen? Det kanske blir i framtida nästa steg, men enklast är definitivt att börja på flygplatsen vid Skavsta.