Från halvhalt till synnerligen angeläget

Då var det dags igen. Sörmlands Nyheter har tapetserat med permanent svart färg på sin hemsida om mögelproblemet och som pricken över i:et kommer besked från moderaterna, främst Petter Söderblom, andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden samt Jan Bonnier, andre vice ordförande i utbildning-, arbete och integrationsnämnden som sköter gymnasieskolan.

Igår reagerade kommunalrådet Urban Granström (S) och kunde berätta att moderaterna konsekvent sagt nej eller försökt förhala besluten. Observera att Sörmlands Nyheter inte bjuder på svartfärg eller permanent plats på hemsidan utan artikeln måste sökas i systemet.

Hur som helst så vill Petter Söderblom (M) ha diskussioner med socialdemokraterna. Tanken är att blocköverskridande verksamhet ska finnas då byggnationerna har en livslängd som sträcker sig till 50 år eller längre.

Sedan kunde Urban Granström (S) via sin blogg och samma på Facebook hänvisa till de tillfällen då moderaterna antingen reserverat sig eller förhalat beslut.

Om Stigtomta (s.65) ville moderaterna återremittera och försena byggstarten.

Moderaterna med oppositionen motiverade sig så här:

Urban Granström menar att ”det inte är svårare än att titta på befolkningen och titta var skolorna finns. De kan titta också”.

Det viktigaste är att komma igång när kommunen växer snabbt och planerna måste därför hålla takten, menar han.

Gällande tillbyggnation av gymnasieskolan Gripen (förra Borgmästarhagsskolan) sammanträdde kommunstyrelsens (s.12 ff) 2016-04-04:

18 maj beräknas Gripen vara klar! Det borde påverka eleverna på Tessinskolan positivt.

Kritiken från moderaterna såg ut så här där de reserverade sig och förordade att ”det vore klokt att göra en halvhalt och se över kommunens behov av skollokaler”.

Gällande Bryngelstorpsskolan beslutade kommunstyrelsen (s.22 ff) 2017-05-22 utifrån behovet 330 elever 2025:

Så kommer moderaterna och anser att ”behovet av skollokaler är synnerligen angeläget”:

Eftersom det saknas en långsiktig strategi om skollokaler så ställer de inte upp. Istället menar Jan Bonnier (M) att det varit ad-hoc-lösningar.

Jämför med halvhalt.

Popcornpolitik, menar oppositionsrådet Anna af Sillen (M) och kallar det oseriöst.

Jämför med att de säger konsekvent nej och vill förhala.

Ett ord av kritik från mig:

Intressant läsning är också LO:s rapport rapport (PDF) om friskolor.