Försvarar vi våra barns skolgång tillräckligt?

I tre dagar på raksträckan till julafton och Kalle Anka har den lokala debatten i Nyköping handlat om skolan. Först handlade det om skolmaten som anpassar sig till dagens villkor med allt mer specialinriktad kost.

Både ekologiskt och närproducerat, enligt kommunalrådet Urban Granström (S). Siktet är inställt på egen tillverkad mat. Från förskola till äldreboende.

Bra nog, tänker jag. Känner mig lite varnad att starta en debatt om vad som ska finnas på barnens tallrik då frågan väcker mer ont blod än diskutera jämställdheten i Brandkärr.

Just nu sitter jag i bilen och lyssnar på Magnus Carlsson, Happy X-mas. ”Den här låten är bra”, säger jag till min fru. Så blir hon glad över att jag kan erkänna att artisten sjunger bra. Klapparna har frun köpt och barnet är på förskolan på cykeltur. Julen spenderas i Upplands Väsby hos min storasyster.

Hur som helst är stress ett begrepp som kommer från fysikens värld och började användas innan andra världskriget på oss människor. Tidigare användes den på maskiner.

”Hundra barn i kö till förskola” handlade den lokala debatten igår om och timmar spenderades på Skolverkets kommunala databas som ger resultatet att Nyköping har 33 procent legitimerade förskolelärare av 100. På Franciskus förskola har vi två. Sökningarna är enkla att kontrollera.

Idag handlar den lokala debatten om Nyköpingsmodellen är framgångsrikt ur ett kunskapsperspektiv. Kent Pettersson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden erkänner slarv med siffror som skickats till Skolverket – samma som skulle till SCB senare efter sommarlovsskolan.

Dysterheten är dock ett faktum för Nyköpings högstadieskolor. Från 88 procent till 83 i gruppen där nyanlända exkluderats, skriver SN. I SKL:s undersökning är siffran 78 procent för Sverige. I dyster jämförelse så håller Nyköping takten i kräftgången.

Fast, när jag tänker på mitt eget barn så får egentligen ingenting gå fel gällande skolgången. Det är allvaret som finns hos en övertygad föräldrar som försvarar sitt barns framtid.

Tycker du att vi föräldrar som lärare försvarar våra barns kvalitativa skolgång tillräckligt?