Vad kan vi lära oss av tyska valet?

Valet i Tyskland har möjliggjort framväxten av ett högerpopulistiskt och ett antimuslimskt parti i Alternative fur Deutschland (AfD) som blir det tredje största partiet med 13,3 procent.

Trots att förbundskansler Angela Merkel tog emot en miljon flyktingar in i landet kan hon fortsätta regera, vilket twittrades av den forna redaktören för Die Zeit.

Knappast en klar seger när partiet backar 8,6 procentenheter. Någon måtta får det vara på de glada utropen.

Väljarna straffar också regeringspartiet SPD som backar 5,2 procentenheter, vilket lett till att socialdemokraterna inte vill ingå i en framtida regering. Förbundskansler Angela Merkel kommer troligtvis regera i minoritet med stöd.

Idag ger Google snabbt svar på sökordet ”German election”.

CDU/CSU får 246 mandat (34,7 %). (-8,6)

SPD 153 mandat (21,6 %). (-5,2)

AfD 94 mandat (13,3 %). (+7,9)

FDP 80 mandat (11,3 %). (+6)

Die Linke 69 mandat (9,7 %). (+0,6)

Grüne 67 mandat (9,4 %). (+0,5)

The Guardian ger även skillnader i ökning respektive minskning från förra valet. Det företagsvänliga partiet FDP ökar med 6 procentenheter vilket visar att arbetsmarknadsfrågor är viktiga att hantera när ett land tagit emot stora grupper flyktingar från krigsdrabbade länder.

Här har Tyskland lyckats men väljarna uppfattar inte CDU och SPD:s arbetsmarknadspolitiska insatser som tydliga. Istället belönas företagsvänliga krafter, vilket indikerar att regionala krafter lätt kan få in en fot på riksnivå.

Miljöfrågor fortsätter ha sitt eget liv. Trots massiv kritik från president Donald Trumps som inte förmått skapa alternativ för företagsvänliga krafter som miljöaktivister.

Miljöfrågan borde inte splittra ansatsen om att alla ska ha rätt till ett lönsamt arbete, men gör det lätt i tillverkningsindustrin.

De sociala frågorna fortsätter också att vara viktiga. Die Linke som är ett vänsterradikalt parti har hittat en nisch som väcker väljarnas engagemang. Trots att de är EU-motståndare har den delen överskuggats av omtanke till andra.

Det här kommer få fler länder att överge Schengenavtalet som helt missade luckorna med öppna gränser. Då kan vilket land som helst vara inresan till EU.

I EU-parlamentet diskuteras det Brexit där fria rörligheten kommer att begränsas i Storbritannien.

I USA fortsätter Donald Trump med att besluta om inreseförbud. Nordkorea och Venezuela är med på listan plus Iran och en rad andra länder med pågående konflikter.