En dålig hand blev en bra hand

Idag publicerar DN/Ipsos en mätning som visar att Alliansen får underkänt av väljarna för att ha utnyttjat IT-skandalen till sin egen fördel. Partiledaren Anna Kinberg Batra skriver en blandning mellan rekommendationer, varningar om maktfullkomlighet och goda tips på DN Debatt.

Ansvarsfrågan i IT-läckan handlar om att krisenheten har flyttat ut ur regeringen sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister menar moderatledaren.

Det tål en fördjupad granskning, anser jag.

Frågorna hon väcker handlar om att kunna styra landet i kris. Under Alliansens dagar var krismedvetenheten hög, nästan för hög och tog på så vis över det politiska samtalet. På sätt och vis blev ett politiskt uppdrag näst intill detsamma som att göra lumpen. Slutligen blev det näringslivet som styrde i regeringskansliet. Politikerna blev deras soldater utan ersättning.

Det är vad övertolkningar av säkerhetspolitik kan leda till. Många av de affärer och vinster försvarsindustrin gjorde ledde sedan knappast till förbättrade ekonomiska villkor hos de försvarsanställda. Möjligtvis en ansenlig del till aktieägarna, men en stor del fördes tillbaka till företaget som av traditionell tyngd agerar i en semi-värld bestående av politiker, journalister och affärsmän.

Janne Josefsson visade i SVT hur JAS-affären knappast ledde till en hållbar ekonomisk utveckling hos de fattiga i Sydafrika. Det var på denna väg näringslivet fortsatte på och insynen var obefintlig.

Det okända finrummet är knappast solidariskt, vilket SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick erfara då han kohandlade bort många de redan bittra unga vita männens förtroende. Något Donald Trump lovade att aldrig glömma bort. Eller som Emmanuel Macron lyckats väcka stöd hos.

Därför var det väldigt skönt när finansminister Magdalena Andersson sparkade ut göken ur fågelboet på regeringskansliet. Då för att krismedvetenheten hade blivit för stor och lett till att olagliga vapenaffärer med Saudiarabien.

Nu är försvarsminister Peter Hultqvist känd för att tillhöra betong- och batongvänstern i socialdemokraterna. Därför är det heller inget konstigt att han lyckats med att upprätthålla förtroendet hos de försvarsanställda.

Den första försvarsministern i Alliansen, Mikael Odenberg (M) var också övertydlig på detta område, men fick kalla handen av finansminister Anders Borg som backades upp av dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt.

Pä sätt och vis är krisen och skandalen för den här gången över även om krisenheten fortfarande är en hängande fråga. Att ha FRA springande i regeringen riskerar att leda till mer skvaller och mystik än konstruktiv kommunikation.

Som vanligt är det socialdemokraterna som får göra politiken bättre för väljarna.

Under Alliansens dagar var partierna ansvariga för departementen. Kristdemokraterna fick stort inflytande över försvarsmakten via moderaterna, men den solidariska tanken var extremt undernärd.

När jag bestämde mig för att överge kristdemokraterna så tyckte jag genast om Peter Hultqvist. Idag är han omåttligt populär i försvarsmakten. För en sann försvarsvän är Hultqvist en mycket god ambassadör för en minoritetsregering.