IT-skandalen: Hultqvist hänger löst kvar

Igår så höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han meddelade att inrikesminister Anders Ygeman avgår i likhet med infrastrukturminister Anna Johansson. Fair enough, då de haft tydligt ansvar för frågorna.

I DN har ledarsidan jämfört IT-läckan med fortkörning "som en bilförare som kör vårdslöst och blir stannad av polis", Ewa Stenberg kläckte orden "Stefan Löfven valde alltså att ta skit, och låta två statsråd gå" och Leif Lewin beskriver händelsen som "ansvarsutkrävande i stället för statskupp".

Försvarsminister Peter Hultqvist har enligt Löfven inte gjort något konstitutionellt fel eller haft något koordinerande ansvar.

Nu kommer de olika militära skeendena i Aurora 2017 att övas mellan 11-29 september. Riksdagen öppnar med riksmöte den 12 september.

I dagarna genomför även Ryssland och Kina övningar på Östersjön. En atomubåt fraktades synligt genom området också.

Det lär därför dröja om det blir ett misstroendevotum mot försvarsministern. Ett avsked kommer också under helt fel tidpunkt, vilket skadar ytterligare Sveriges hårda säkerhetspolitiska profil gentemot Ryssland, vilket sverigedemokraterna knappast kan anklagas för att ha.

Nu visste försvarsminister Hultqvist om IT-läckan redan i mars 2016 utan att informera statsministern, vilket är liberala partiledaren Jan Björklunds huvudsakliga kritik. Ebba Busch Thor tycker inte att "två rätt kompenserar inte för ett allvarligt fel".

En del av förklaringen ligger också i hur Alliansen under sin period behandlade FRA. Det blev långt ifrån lika professionellt som Hultqvist, vilket också bidragit till försvarsministerns popularitet. Trots att han hör till batong- och betongsossarna med vänsterförflutet har han kunnat bygga stabila relationer både inom försvarsmakten men även med andra länder.

Det om något behöver Sverige.

Nu behövs det 35 ledamöter för en misstroendeomröstning och 115 ledamöter för ett extra sammanträde om de begär det, informerar riksdagen.se.

Vad statsminister Löfven gör nu är också unikt. Det finns anledning att återkomma med analyser.