Den nya skräcken ska cementeras

TISDAG FÖRMIDDAG. Det var av marockansk ursprung på terroristerna i Quebeck, meddelar Fox News. De var identifierade som Mohamed el Khadir och Alexandre Bissonnette, enligt AP. De arresterades på Quebec Islamic Cultural Centre på söndagkvällen. 

Beroende på vem som gjort det och motivet att angripa bedjande muslimer så måste det sägas vara helt utan ursäkt för ett vardagligt samvete. Här måste andra lagar gälla för att de ska ha någon effekt. 

Krigets lagar.

Hur som helst är terroristattacker mot de egna leden också avskyvärda handlingar. Premiärminister Justin Trudeau säger att det är en terroristhandling mot muslimer. Polisen säger också att de inte fanns i deras register.

Hur ska stater agera när enskilda muslimska medborgare tar militärt våld i sina egna händer och orsakar stora samhällsskador? 

Syftet är ju att sprida skräck. Onekligen finns det mycket kvar att göra för att västvärlden ska få en bra relation till de alla muslimska medborgarna. Här verkar hoppet ha släckts.

Den svenska linjen är att inte rota för mycket och ge personligt utrymme. När de globala skiljelinjerna sätts av Trump skakas nu ordningen skakas om. En annan rädsla ersätta en annan.

Det kan vara värt att analysera varje enskild händelse för att urskilja ett mönster. Men att hänga ut terroristerna namn direkt i media utan positiv erfarenhet och  leder till en frosseri av bestraffning inför offentligen känns inte bra. Avsmak är rätt ord.

Så varför hänger Fox News och Avpixlat ut namn? Kanske för att vi inte har en positiv erfarenhet av identifikation av muslimer och använder namnet för att sprida skräck istället för kärlek?

Så är der nog. 

Den nya skräcken ska cementeras. Lite som ryskklingande namn under kalla kriget med skräckblandad förtjusning – åtminstone i hockey.