Det Obama byggde upp – rev Trump ner

MÅNDAG. Anhöriga till familjer från Iran, Irak och Syrien från muslimska länder klagar nu högljutt i medierna över konsekvenserna. De är arga på Donald Trump, som vill förhindra terrorister och flyktingar fritt tillträde till USA på grund av att de inte är ärliga om sina id-handlingar. 

Det här smärre en chock. Trump agerar i enlighet med de värderingar han delade med sig under valrörelsen. Kritikerna är lika högröstade som under valkampanjen. Medierna är fullt upptecknade med berättelser om protester, hämnd och grova vinklingar mot Trump. Samtidigt fylls det med heroiska berättelser om flyktingar som stoppas vid gränsen.

Svarta amerikanare som röstade på Obama har gett upp hoppet på kort tid efter vad Obama byggt upp under åtta år. I en talkshow målas Trump som Joker i Dark Night. 

Margot Wallström har rätt. Trump sprider misstro. 

Trump kunde gjort det annorlunda. Varit mer försiktigt. Istället gick han längre i strikt flyktingpolitik än vad de flesta länder i världen gjort sammantaget. Inte ens Sverige har varit så hårda när gränserna stängdes 2015. 

Nu kom det inte så många till Trumps installation som president som under Obamas styre. Det visar hur kontroversiell han är även på hemmaplan. 

Nu applåderar hans väljare. Billig arbetskraft strömmar inte in. Kanada som endast tagit emot 40,000 från Syrien säger att de är välkomna dit. För dem är mångfald en styrka. 

Kunde det här förutses? Stämplingsprocessen skulle börja tufft mot muslimska flyktingar vilket Barack Obama uppmuntrade under arabiska våren. Nu vrids klockan tillbaka.

Nu har Storbritannien och USA börjat likna varandra i flyktingfrågan. Då utifrån ett religiöst motiv. Kristna känner sig nu priviligierade i USA och Storbritannien. Det märktes under presidentinstallationen. När Obama skojar och skämtar är Trump allvarlig med bister min med tanke på de som saknar en politisk förändring i jämförelse med de priviligierade och etablerade. När prästerna slutar sin bön så utbrister han högljutt ”Amen”.

De glömda broarnas politik skulle jag vilja kalla det för. Det är också en linje som knappt märks. Syftet är att förbättra villkoren för vita arbetskraft och de som saknar ett jobb. 

Skrämseltaktik tyckte Fredrik Federley 2014, men idag visar det sig att facket hade rätt. 

Landsbygden i Sverige och USA är urholkad på gamla arbetsgivare som flyttat till låglöneländer som Kina och Mexico. Det som var skrämselhicka 2014 blev en facklig realiteten som Trump adopterade till sin politik.