En total nonchalans av IT-säkerhet

TORSDAG. En av de största samtalsämnena i amerikansk politik igår var vem som hackade demokraternas valkampanj. Presidentvalde Donald Trump har via en rad tweets backat upp visselblåsaren Julian Assange, som nu får kliva ut från de skuggor som orsakats av president Obama.

Assange har sagt att medias beskydd av Hillary Clinton är större än vad många tror och ”väldigt oärlig”. Trump undrar varför avslöjandet om att Ryssland hackat Hillarys privata e-post-server dröjer tills imorgon. 

Oväntat stöd fick Assange av Sarah Pahlin som bad om ursäkt flera gånger för att anklagat honom ha blod på sina händer och vara anti-amerikansk. 

Intervjun går att se här i sin helhet. Assange menar att Obama agerar som en advokat, som försöker plocka fram olika indicier för att stärka sina anklagelser, men då utan att ens nämna Wikileaks. Han dementerar att uppgifterna kommer från besvikna demokrater som förfasat sig över korruptionen eller från Vladimir Putin.

Anledningen till att president Obama vill peka ut Ryssland är enligt Julian Assange att avlegitimisera presidentvalet. Det är naturligtvis hårresande uppgifter, vilket fick både Sarah Pahlin och Donald Trump att på en millisekund ändra sina uppfattningar av Assange.

Vidare menar Assange att Obama mer spelar spel och agerar som en advokat än att han är ärlig. Då för att konstruera en diskurs som leder till att presidentvalet saknar legitimitet, vilket är tanken bakom avslöjandena som saknar tillräckliga bevis.

Först av allt. Var inte e-postservern olaglig enligt konstitutionen?  För det andra. Varför använder Obama uppgifterna från Wikileaks för att misstänkliggöra dess källa?

Assange menar att Obama tänker kortsiktigt, vilket i sig är förvånande från en annars strategiskt kalkylerande politiker som Obama.

Hursomhelst är det innehållet i mailen som avslöjar tillståndet hos demokraterna med korruption, manipulation och allsköns tjuv- och rackarspel. 

En annan viktig uppgift är att Julian Assange påstår sig vara frikänd från anklagelserna med de två kvinnorna, men att staten anklagat honom. Plus att Justitiedepartementet i USA fortfarande har honom under lupp. 

Som sagt, president Obama går nog till historien som presidenten som försökte kontrollera Internet. Trots uppgifter från NSA så vet han inte vem som läckte dokumenten till Wikileaks. 

Istället är det förtäckt variant av uteslutningsprincipen. Men, om kampanjledaren till Hillary Clinton och tidigare rådgivare åt Barack Obama, John Pedesta har ett lösenord som heter password, så vet jag inte vad jag ska säga. Mailen finns i en länk hos CBS News.