Snart har vi barn med nationaldräkt i Vi Föräldrar

I TV4/ Novus opinionsundersökning ser resultatet smått skrämmande ut utifrån valutgången 2014.

Moderaterna fick 23,33 procent i valet 2014 och ligger på 21,8 (-1,3). Den faktiska nedgången är -1,53 procentenheter. Trots partiledarbyte har partiet inte lyckats resa sig.

Liberalerna fick 5,42 2014 och ligger fortfarande på samma 5,4 (-0,2). Trots att Jan Björklund tog åt sig äran för skolresultatet som förbättrats så har väljarna inte valt att belöna partiet för förändringen. Skolan är viktig, men ingen kioskvältare. Skolan ska bara fungera och en gemensam samsyn finns som utgår från svensk framtid och kompetens.

Centern fick 6,11 procent och får i mätningen 9,3 (+1,3). Den faktiska ökningen är +3,19. En kraftig ökning som sätter landsbygdsfrågor i fokus. Där hamnar regionalpolitik, global konkurrens, försvarsfrågor osv. Värt att påminna sig om att Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson var den som avfärdade regionsfrågan då Jämtland och Härjedalen inte ville ingå i ett Stornorrland. En kupp som lyckades.

Kristdemokraterna fick 4,57 i valet 2014 och mäter nu 3,0 (+/-0). Hängmattan har blivit djupare (-1,57) efter partiledarbytet. När partiledaren numera kommer från frikyrkoradikala Uppsala och inte Jönköping så har partiet fått en annan regionalreligiös grund. Frågan är om Uppsalagruppen kommer kunna mobilisera tillräckligt för att partiet ska klara sig innanför riksdagsspärren. Faller KD faller Alliansen.

Socialdemokraterna får idag 27,3 (+0,7) men ligger -3,71 efter resultatet. Civilminister Ardalan Schkarabi släppte snabbt regionsfrågan som höll på att göra honom gråhårig, enligt Aftonbladets ledare Ingvar Persson. Han fick snabbt uppdraget att digitalisera Sverige med minst 100 Mbit efter statsminister Stefan Löfvens jultal. Sverige ligger långt efter i digitalisering på landsorten där kompetensen är förskräckligt låg. Gammal signalkänslig utrustning på sjukhus och ett aktivt motstånd mot datorer på grund av fattigdom. En liknande idé som utbildningsministern Tomas Östros en gång verkställde kan vara värt att förbättra.

Vänsterns frågor är aktuella och de ligger nu på 7,4 (-0,1), men i jämförelse med valet 2014 så är det +1,68. Uppenbart är att vänsterns frågor inte väcker fler. Men i Centern har de nu fått konkurrens.

Miljöpartiet landar på 4,9 (-0,2) procent och ligger 1,99 från 2014 års valresultat. Trots att skolpolitiken är en het fråga i media får den föga resonans hos väljarna. Det är barnens framtid det handlar om. 

Nu är skolfrågan mycket värdefull då det handlar om våra barns utveckling. Min tvååring kommer att börja skolan om fem år och då kommer jag säkert klaga i egen sak. 

Det största missnöjet finns hos Sverigedemokraterna som får 17,9 (+0,1) och parkerar sig på +5,04 procentenheters ökning i jämförelse med valet 2014. De har vunnit i flyktingfrågan och kammar hem alla de tysta rösterna. Sverigedemokraternas kritik är den lik Brexit och blivande president Donald Trump.

[Sluta läs här om du inte klarar en personlig ton utan att bli berörd].

För säkerhets skull har Wallenbergsfären bjudit in dem i värmen, vilket innebär att vi snart har barn med svensk nationaldräkt i Bonnierägda Vi Föräldrar. DN har börjat släppa på garden.

Skulle man diagnostifiera den politiska världen så lider den av grav verklighetsklyvning och verklighetsflykt. Jag förstår inte ett ögonblick varför intresset är så lågt för de misslyckades politik. Det handlar inte längre om representation i politik utan grad av igenkänningsfaktor. Skit i prestigen, rent ut sagt.

Feministiskt initiativ får 2,0 (-0,4). Det är -1,12 procentenheter. Frågan är på väg ut jämförelse med Sverigedemokraternas frågor som är på väg in.

Själv tycker jag bostadsfrågan är viktig. Det handlar naturligtvis om hur flyktingströmmen ska få plats. Fortfarande väntar en stor katastrof bakom hörnet som kommer utarma kommunerna. Om staten inte bär kommunerna under armarna med billiga räntefria lån så ruskar vi knappast fram 850,000 bostäder som idag saknas.

Bostadssituationen är liknande den på 1950-talet med rena fantasibelopp som hägrar. Samtidigt höjer kommunerna hyran på bostäderna inför 2018 utan att öka bostadsbidraget till fattiga barnfamiljer som tvingas leva på släktingarnas allmosor. 

Själv skulle jag ha runt en tusenlapp att leva på om jag inte fick hjälp av släkt. Hyran har ökat med 1,500kr och bostadsbidraget är 600kr då vi har delad vårdnad. Att ha en tvååring i en etta är inget att rekommendera. Så mycket spring i benen som hon har så behöver hon varenda extra kvadratmeter i min trea. 

Ja, ni får stå ut med mina personliga klagomål. Jag har heller inte haft ett jobb sedan november 2011. Massa jävla allmosor men inget jobb. Så det suger att bo på landsorten om ingen bryr sig och stänger dörren. Man blir så jävla beroende av varandra. 

Nyköpingsmentaliteten är dessutom att ha mössan i handen. En gammal statarmentalitet som hör hemma i en annan tid. Dessutom en del oligarker på landsbygden. Ja, det är i en sådan här miljö kungen trivs med sin låga självkänsla. 

Men eftersom jag besitter en blogg så kan jag fan elda på lite härifrån och ta min strid för mitt barn och hennes framtid. Farsan behöver ett jobb! Skit i det gamla! 

Så visst var Stefan Löfvens jultal en bris för mitt temperamentet. Men som en vän sa till mig så ”betalar inga bra tal räkningarna”.

Så kritiken är befogad. 

Men jag kommer aldrig rösta på sverigedemokraterna. Hellre att socialdemokraterna förändrar sig.