Flyktingvågen en dyr historia

Lite lagom nu firas luciatågen traditionellt i Nyköping som ur en stockholmares perspektiv är en lugn landsort med täta familjeanknytningar. Nyköping är också barnens stad och även en global fristad likt många andra städer för flyktingar från Afghanistan och Syrien. Plus att boxningen har en särskild plats i Erik Skoglund.

Själv har jag likt andra börjat konsumera det som händer lokalt i föreningslivet och försöka bekanta mig med de sociala koderna. Att vara småelak är okey eftersom det fungerar som en socialt begränsande markör för det lokalt bundna, medan i Stockholm så är nya kunskaper i tillströmningen av människor en självklarhet. 

På något sätt är det däremot viktigare att bry sig om varandra i en liten ort. Det i sig självt skapar en särskild stämning – och är i mina ögon en överlevnadsinstinkt. 

Förändringar är hursomhelst tabu. 

Att då ta emot omkring ett tusen invånare från Afghanistan och familjer från Syrien gör naturligtvis att de annars stängda lokala gränserna som bevakas med allmänpersonlig lättsam elakhet lätt riskerar att omvandlas till rasistiska uttryck. 

Eller ren dumhet. Exempelvis ska flyktingar gå före långtidsarbetslösa i jobbkön? Eller så ska hyresgäster bekosta deras uppehälle när de dricker vatten?

Därför blir stora städer som Stockholm viktiga transformationsstationer för mindre städer som inte har eller vill ha samma tillströmning av människor som leder till lokala förändringar.

Hur som helst blir ekonomin enormt ansträngd för kommunen när de unga individer och familjerna från konflikthärderna ska ut i bostadsbeståndet. De kommer inte att ha råd att betala hyran och då ökar de kommunala vattenavgifterna chockartat för samtliga.

Naturligtvis blir det ett rejält slag mot de som redan fått höjda hyror. Uppemot 1500 kronor. Lägg där till 600-700 kronor för framtida höjda vattenavgifter då en ny sjö ska exploateras för att säkra framtida behov. Men främst behöver kommunen pengar.

Det är ungefär såhär det kommer gå till för småkommunerna som måste finansiera flyktingvågen. 

En del kommer kompenseras av höjda bostadsbidrag för barnfamiljer och bostadstillägg till pensionärer. Exempelvis blir CSN-räntan lägre. Ja, hur staten ska kompensera de stora avgifterna som kommunen måste utmäta för flyktingvågen kommer naturligtvis att bli en utmaning – hur som helst leder det till ökad otrygghet och ovisshet.

Kritiken måste ha en plats i det här. Då utifrån hur diskussionen måste fortgå och lösas. Att kommunen själv till slut står som förlorare med höjda sociala avgifter är den största risken för dem. Men det kommunala bostadsbolaget kommer inte ha en chans att sätta emot ägardirektiven för att skydda hyresgästerna. 

Här är hursomhelst affärsmässiga principer från 2011 års lagstiftning en stor frestelse för fattiga kommuner. 

Epilog

GP:s Peter Hjörne ber om ursäkt för att ha medverkat i riksmobbningen av kritikerna.

Aftonbladets Katrine Marcal skriver att:

Det här är ett ögonblick för att tänka om och tänka nytt. Donald Trumps och de andra högerpopulisternas ekonomiska budskap må vara vansinnigt men det finns skäl till att det gick hem.

 Regissören Michael Moore är just nu i blickfånget efter att ha förutsagt varför Donald Trump skulle vinna:

I never wanted to be more wrong. I remembered this when I said it in the show and the audience like moaned ”Nooo”. It was because everything didn’t seemed possible. She was heading the polls, she was winning the debate, it was a great convention – and he was crazy.

Själva förklaringen är värd att se med egna ögon, vilket även fick Donald Trump att twittra om klippet.