När besvikelsen blev global

335 miljoner kommer riktas till de utsatta områdena i förorterna. Efter att lagen om affärsmässiga principer klubbades igenom har riskföreragen parekerat sig hos Allmännyttan. Hyrorna i Stockholm har höjts till 9,000 kronor för en trea och 6,300 kronor för en etta. 

När arbetslösheten biter sig fast eller låglönearbeten dominerar med tillfälliga kontrakt så uppstår en situation som forskarna kallar bostadssocial katastrof. Hyresgästföreningen är här mer en undertryckt aktör som försöker bromsa utvecklingen men förmår inte stoppa de ägardirektiv som kommer från kommunen. 

För den som tvingats flytta från sitt hem är besvikelsen naturligtvis stor. De här grupperna lever på aktivitetsersättning, sjukbidrag, bostadsbidrag, bostadstillägg och/eller barnbidrag. De drygar ut inkomsten med ströjobb som precis täcker kostnaderna med en viss rörelsefrihet. 

Under Alliansens dagar fick den här gruppen det ekonomiskt sämre. Sjuka behandlades kategoriskt och tvingades ut på arbetsmarknaden. Det visade sig bli dyrare att hålla de sjuka på arbetsmarknaden än hemma. 

För dåvarande finansminister Anders Borg och  sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson blev det här en politisk erfarenhet som kostade skattebetalarna mer än de samhällsvinster som prognosen visat från början.

Hur som helst ledde det här till att kommunikationen bröts mellan politikerna och den utsatta gruppen. Tilliten försvann och så fort politik kom på tal så var svaret: ”Jag röstar på SD”.

Då främst löglönearbetare men även de familjer som drabbats drog kvinnorna med sig männen i sin besvikelse. När sedan fabriker stängs ner och flyttas till Kina eller hotas med nedläggning så ökar kraften i besvikelse. Besvikelsen blir global.

I Storbritannien röstade sig den här gruppen folket ut EU. 

I USA valde den här tysta eftersatta gruppen Donald Trump som världens mäktigaste man, president över USA. Donald Trump är världens 51:a rikaste person och har lovat att inte ta ut någon lön när han arbetar. Mer än en symbolisk summa.

Det sänder naturligtvis en extra signal till den här gruppen. Även Nafta-avtalet samt Nato-alliansen är under lupp. President Obama åkte igår på blixtvisit till Angela Merkel för att gjuta olja över vågorna efter att tillträdande presidenten Trump försäkrat sig passionerat att samarbetet kvarstår och förundrats över hur omtyckt USA är av värdländerna som står under deras ledarskap. Obama passade på att dementera fejkade nyheter om Trump.

Själv välkomnar jag svenska regeringens initiativ. Jag skulle vilja kalla det för broarnas politik. Där utsatta grupper inte fått se något vatten flyta under deras bro nu får se att politiken bryr sig. Det viktiga är att vattnet börjar flyta igen – och inte kasta in en ny dimridå eller stoltsera med politiken.

Även för de andra partierna blir det här greppet viktigt att utforma. Alternativet är att SD växer och att rådande parlamentariska situation blir ännu värre. 

Regionsindelningen i januari 2019 löser för nuläget inga samhällsproblem. Nu tror jag det är lättare för små kommuner och landsting att i större regioner lösa en del samhällsproblem som fått stå i träda. Men oavsett vad vi tror kommer inte väljaren att räkna med en förbättrad framtid med ökade möjligheter. Snarare tvärtom.

Trumps jordskredsseger har gett högerkrafterna i Europa luft under vingarna. De har blivit den nya grupp av väljare som etablerade politiker misslyckats med eller lämnat av ointresse att ens vilja förstå deras verklighet.