Damerna först

Ibland blir svensk media kontraproduktiva tycker en anonym källa på utrikesdepartementet, som kritiserade Norgren och Epstein i P1 för att glömma bort att Sverige inte kan göra något i säkerhetsrådet i Mellanöstern utan Saudiarabien eller Iran vilka är de två största aktörerna.

Nu saknas det inte ämnen att diskutera. Just Saudiarabien är ett svårt ämne. Det är därför statsminister Stefan Löfven agerar i ämnet och drar nu samma lass som Wallenbergsfären som under Alliansens dagar fick delegation i ärendet. Det nära samarbetet var inte friktionsfritt. 

Bland annat glömdes det sociala ansvaret bort i affärsmässiga principer, vilket fick vänstern inom socialdemokraterna att se rött. Framför allt att ”hands off” blivit så etablerat att Saudiarabiens delegation fick se ett obefintligt politiskt ledarskap. Mitt i allt fick värmländska försvarsministern Sten Tolgfors avgå, som fick klä skott för missnöjet.

Nu har socialdemokraterna inte glömt bort försvarsmakten. Under Alliansens dagar digitaliserades och kommersialiserats försvarsmakten nästan helt. Värnplikten och personalens usla villkor hamnade helt i skymundan. Att det infunnit sig ett lugn och en balans nu har varit nödvändigt. Oavsett elitarmé så är det fortfarande våra barn det handlar om.

Hur som helst kastades Wallenberg ur regeringen och de har i likhet med stora delar av liberalekonomiska Sverige fått tänka om. Nyliberalismen har fört affärsmässiga principer helt till ideal om individuell framgångssagor att det sociala ansvaret och medborgarskapets värde glömts bort. Nog om det.

Nu fortsätter Aftonbladet i samma kontraproduktiva anda. Att Saudiarabiem och Sverige arbetar mot olika ideal är uppenbart. Men att Sverige väcker dessa idel automatiskt till liv genom att 1 januari 2017 sitta med i säkerhetsrådet. Sverige blir ordförandeland och så inleds arbetet med den nya ordförande António Guterres som är känd för att få länder att ta socialt ansvar för flyktingar. 

Men han är inte direkt känd för att arbeta för att förbättra kvinnors villkor, skriver iwhc.org. Däremot har han en del väldigt starka uttalanden till sin favör. Men under FN:s 71-åriga tid har en kvinna aldrig varit generalsekreterare. Det är där frågan sitter. Inte vad, utan vem. 

The New York Times har belyst detta i en dokumentär som heter ”Ladies first”. Saudiarabien är landet där Twitter-användarna är flest. 6,000 kvinnor har berättat om hur de har det. På tal om kontraproduktivt, så får Sverige rätt så mycket stöd från den New York-baserade WordPress-tidningen. 

Nu hittar jag inget om länk till  Nordgren och Epsteins talkshow om feminism och Saudiarabien. Däremot så hittar jag ”senaste nytt på lusfronten” och ”hur tät ska kammen vara” och att ”gnetterna är utrustade med klor”. Jag kan bara konstatera att det är lätt att få andra ämnen som konkurrerar bort politiken när man har småbarn. 

Förhoppningsvis vinner Hillary Clinton och då har fria världens ledare äntligen fått sin första president. I åtta år har strukturella rasismen fått ta steg tillbaka i och med Barack Obama. Hillary fyllde 71 år och Stewe Wonder hyllade henne i radioprogrammet Breakfast Club Power 105.1 FM.