Tre visa män i personalmöte

Ifrågasättandet av SVT:s opartiska hållning har aktualiserats sedan SVT:s programchef Jan Helin debatterade med Janne Josefsson från Uppdrag Granskning i söndagens Aktuellt. Istället för en vidareutveckling av tillämpningen av principen av alla människors lika värde hamnar vi precis som statsvetaren Ulf Bjereld skriver mitt i ett personalmöte. 

I ett annat personalmöte mellan president Barack Obama som också är Commander-in-Chief för de beväpnade amerikanska trupperna och de senare blev det inga missförstånd. Istället en del klargörande kring principen om människors lika värde.

Obama fick frågan: Why do you refuse to use the term ”radical Islamist terrorist”? Där är Obama väldigt tydlig och menar att al-Qaida och IS har perverterat Islam till barbarism och död. De här människorna dödar barn, muslimer, tar sexslavar. Det finns ingen religös logik som kan rättfärdiga vad de gör. Vad Obama inte vill göra är att bunta ihop en miljard muslimer med den här gruppen som han hellre kallar mördare och terrorister. 

Obama menar också att muslimer generellt tar illa vid sig när de kallas för Islamska terrorister. De tror då att det är något fel med Islam. Det i sin tur leder till att de känner sig trängda och måste försvara sig, vilket gör ett samarbete svårt. 

Ja, hur som helst så kan det vara på sin plats att lyssna på den unika intervjun till sin helhet där Obama tydliggör sina ställningstaganden. Han menar också att det är allas ansvar att vara försiktiga med hur de uttrycker sig, och det gäller inte särskilt bara Donald Trump.

Själv har jag läst något så trivialt som Robinson Crusoe av Daniel Defoe. Eftersom jag inte läste den som liten ville jag göra berättelsen en tjänst som vuxen. Boken är ett långt personalmöte: Hur ska jag överleva?

Hur som helst så kämpar Robinson mot vildar. De är kannibaler och festar på att äta upp sina fiender. Han räddar en kannibal som blir hans vapendragare, Fredag. Sedan räddar de också en spanjor som blir vägen hem ur eländet.

I Defoes berättelse är det tydligt att kristendomen och vetenskapen i form av logisk slutledning gör honom rustad för att överleva och leva på en öde ö. Samtidens syn på andra kulturer är tydlig. Engelsmän är lite finare än spanjorer i ledarskap. 

Vildar är definitivt de som äter upp sina fiender. Att Robinson dödar gör han endast i fruktan för sitt eget liv. Hans känsla av ensamhet leder honom till att bli vän med en vilde som är på väg att slaktas. Hur som helst så finns de här värderingarna kvar än idag i vår kultur i likhet med dess samhällskritiker.

Nord är lite finare än syd. Att leva ensam är en plåga. Att logiskt använda sig av uteslutningsprincipen kan rädda liv. Att ha kristna värderingar innebär en moralisk och känslosam relation med en person bortom det egna förnuftet som tröstar men också för räkning. 

Här har jag nu gett tre exempel på människovärdet. Först Jan Helins försvar, Obamas försiktighet med artikulation och Robinsons handlande att skona det som skonas kan och utbilda för att förbättra och försörja det.

Jan Helin är insiktsfull i att bedöma värdet av att försvara människors lika värde, Obama är intelligent i sitt försvar och Defoe är logisk i en kamp om liv och död. 

Just ensamheten är påtaglig hos Defoe. Hos Obama är det uthålligheten. Hos Helin målsättningen. 

Missade jag någon viktig jämförelse?