Är Sverige världens bästa land att tigga i?

Hälften av svenskarna vill förbjuda tiggeri och 27 procent är emot förbudet, enligt en Sifo-undersökning ställd i maj uppger SVT.

Var det inte sådana här undersökningar som tidigare betraktades som avskyvärda? SD-politik? 

Istället kom ett mjukare grepp än det tidigare kraftfulla motståndet. ”Siffrorna återspeglar en frustration över situationen”, sa jämställdhetsminister Åsa Tegnér. 

Samtidigt har polisen greppet över verklighetstolkningen då de ser vad och hur tiggeriet för med sig för konsekvenser. Uppskattningsvis 4,000 tiggare och 70 till 80 barn hemmahörande från Rumänien och Bulgarien. 

Rekommendationen från tiggerisamordnaren Martin var att undvika ge pengar, att det inte löser långsiktigt ur fattigdomsdjupet men att man får göra som man vill, även om det bästa är att stödja hjälporganisationer i ursprungsländerna. 

Det är uppenbart att SD vinner i kampen om verklighetsbeskrivning på den europeiska arenan. De tycker att tiggeriet är en ”översvämning”, att det är ”ovärdigt” Sverige. Visserligen tycker de synd om dem, men varje land har ansvar för sina egna medborgare. Punkt. 

Lev och låt leva med tuff kärlek således. Det kan jag som individ tillämpa men som stat fungerar det inte på samma sätt. Då måste minoriteter skyddas.

Länge kunde Alliansen tillsammans med de rödgröna slå hårt igen dörren. Sveriges värderingar är inte rasistiska och idéerna är rasistiska.

Men när SD växte Storbritannien till slut valde att lämna EU blev det uppenbart. Välfärdsländer som Storbrittanien vill inte ta hand om länder som Polen, Bulgarien och Rumänien som saknar välfärd. De hotar välfärdsmodellen.

Sakta men säkert genomför nu regeringen en motivationsprocess. Det gäller att övertyga ideologerna till välfärden att förstå skillnaden att Sverige inte kan erbjuda välfärd till fattiga EU-medlemmar. 

Samtidigt genomgår polisen en organisationskris och det moderata förslaget är att öka polisantalet med 2,000 samt att låta polisen göra vad de är bäst på: vara poliser.

Ändå är ett förbud som förbjuder tiggeriet ett svårt beslut. Låt mig nu tänka utanför ramen.

Men stör tiggarna näringsverksamheten? Inte nämnvärt. Ingen kan riktigt uppskatta hur mycket vi ger till tiggarna, men en gång såg jag en äldre kvinna ge 500 kr.  Jag tyckte att den 50-lapp jag gett var generöst. 
Störs jag av polacker som jobbar som inredare? Var det inte därför Alliansen införde ROT-avdraget för att skapa jämlikhet mellan polacker och svenska inredare och byggnadsarbetare? Ärligt talat är det inte mitt yrkesval, men polackerna har svarat på en efterfrågan som varit för dyr tidigare. Annars skulle de aldrig blivit anlitade. Här hängde inte myndigheterna med individen.

Uppenbart är att svenska välfärdsmodellen i arbetsliv och socialt liv fått sig friåkare som klarar sig utan bidrag. De bor i tillfälliga kåkstäder. Något som vi innan EU trodde var möjligt.

Vad är då lösningen? Själv tror jag vi måste tackla problemen på nytt sätt om vi ska överstiga Donald Trumps galna filosofi än att gå i hans fotspår om att skapa murar. 

Det vore visserligen att skapa en ny förort. Men betydligt bättre verklighet än den de kom ifrån. Fallfärdiga hus är inte svårt att överträffa. Införa tiggeri som arbete kanske vore en tillräckligt galen och god idé? Då istället för andra meningslösa jobb med skumma titlar som finns i kommunen för invandrare. Jobb utan riktigt ansvar är destruktivt.

Frågan om vem som är huvudman borde vara ”de allmännas bästa”. 

Då skulle Sverige utmärka sig med att ha löst tiggeriproblemet. Polisen skulle kunna fråga tiggarna ”vilken huvudman har du” istället för att skicka ut dem för att de nästa dag tar sig in i landet igen. En form av registrering helt enkelt. 

Med ökad kontroll får vi förr eller senare kontrollen över situationen. Uppenbart måste vi ge dem något. 

För uppenbart är Sverige ett av världens bästa länder att tigga i. 

Nåväl, tiggeri är inget annat än ett barnskrik vi inte orkar höra. Kanske påminner det om vårt eget barnskrik som gör att vi tycker det är outhärdligt?