Lagom till semestern inträder den globala uppvärmningen

På 90-talet vid den här tidpunkten närmade sig Vattenfestivalen. Det var en samlingsplats för att fira att vi har tillgång till rent dricksvatten. Det är naturligtvis en kommunal fråga som sköts av en handfull människor i vårt ingenjörtäta land Sverige. 

Sverige är först och främst det största Skandinaviska landet. Även det största nordiska landet. Vi har likt norrmännen naturtillgångar vi exploaterat. Vatten är en av de som vi sällan räknar med i intäkterna. Det kommer sist. Vi har malmtillgångar med följande industrier och sist men inte minst obegränsat med vatten. 

Vattnet vi använder filtreras och filtreras i en mängd olika anordningar innan det når kranen som vi vrider om för att få vatten till kaffet, gröten, blommorna, riset, potatisen med mera. Det kommer från närliggande sjöar till våra kommuner och större städer. Ju större städer desto fler sjöar och ju mindre städer desto färre.

Det fina vädret har orsakat problem mer än att air conditioning börjar bli nödvändigt. Även för hyresgäster skulle det vara bra med gemensam tillgång till en sådan. Då istället för att alla gick och köpte en varsin kunde det kommunala ansvara för en gemensam till hyresgästerna. Särskilt gamla människor får lida extra mycket då hjärtat får arbeta på högvarv. Även tjockpälsade djur får lida och flämta på högvarv.

Barnen kommer redan nu få erfara att se exotiska ut som pepparkakor innan det blir jul. Frågan är om någon har tid att anklaga pepparkaksgubbarna för att vara rasistiska symptom från en svunnen tid.

Det var aldrig bättre förr, även om det är lätt att förleda tanken dit. Politiken har blivit känsligare och mer personlig. Det blåser numera sidovindar runt alla och partitopparna lämnar inget röstbodskap att jäsa ute på savannen till slumpen. 

Även vårt vatten får lida nu när tiderna blivit så varma i och med de globala uppvärmningen inträder lagom till semestern. Istället för bly finns det MTBE tills ingenjörerna och kemisterna hittar en lösning för även det. Eller att kommunen har råd att köpa lösningen för de giftigaste platserna som fortfarande förorenar från forna tider.

En sak som definitivt går att anmärka kraftigt på dåtidens politiker och företagare som styrde i samhället är att de saknade miljömedvetande. De körde på som dagen de levde på var den sista och lämnade ett sargat jordklot till sina barn, som fortsatte i samma urskiljningsbara takt med vansinnesfärden.

Det gällde att tillverka. Barn skulle mättas och föräldrarna såg att de kostade mer och mer. Det skulle satsas på överlägsenhet. Fler platser skulle besökas. Mer leksaker skulle köpas. 

Så vaknar vi upp i baksmällan med ett gigantiskt sopberg och för naturen svårt smälta använda produkter. 

Frågan är nu hur vi ska lösa framtidens fråga. Vad för miljöansvar vi kan ta gemensamt. Idag skräpas det ner något enormt. Skolorna har inte lyckats med ämnet. Kanske skulle det vara på sin plats att sätta betyg på miljömedvetandet hos eleverna. 

Ge Skolverket i uppdrag att belöna bästa kommunens elever med något fint och värdefullt. Då för att återigen sätta ”håll Sverige rent” på läpparna hos barnen. 

Sanningen är att skräpet egentligen handlar om vår förmåga att göra service. Vår tids fördummade stolthet – och dåtidens stat med bristande kontroll med likasinnade företag är de största bovarna.