Nya hot bemöts med stor tystnad

SÖNDAGSKRÖNIKA. IS väcker respekt i våra breddgrader. Det är svenska muslimer som blivit utbildade i våra svenska skolor och universitet som känner medkänsla för sina bröders situation i Syrien. Det är den mjuka aspekten av berättelsen.

IS var till en början tänkt som en oklar resurs för att hjälpa oppositionen i Syrien. När det skar sig började de samarbeta med al-Qaida och började expandera. En farlig vändning, även om al-Qaida numera är betydligt mindre farliga och mer begripliga än tidigare då kriget mot Irak och Afghanistan. Men, rebellerna var knappast framgångsrika i utnötningskriget mot president Assads styrkor, vilket gjorde att IS sökte sig på flyktvägarna till Irak och skövlade allt i sin väg.


Det var en svart eller vit världsbild som president George W Bush proklamerade: Antingen är ni för oss eller så är ni mot oss. Sedan började en tid av cock’n awe som innebar att helt enkelt köra över motståndarna enligt medeltida tortyrknep och ultramodern bevakning.

Idag är vi på väg ur den här svartvita perioden. Oklart vart vandringen bland hotbilder tar vägen, men jag upplever i alla fall att det finns en mildare syn på de som åker för att strida mot president Bashar al-Assad.

Det var USA som till en början stöttade rebellerna militärt i det syriska inbördeskriget som pågått i fyra år. Vad president Obama lovade var ”no American boots on the ground”. President Putin oroade sig för att amerikansk vapenexport skulle hjälpa terroristerna istället. Avgör själva.

Idag sitter USA och Israel inklämda mellan Jihadi John and Assad, som Dani Rubinstein skriver i i24News.

Det har lett till passiva val. Antingen Assad som gärna använder gas för att kväva motståndet eller Jihadi John. Konsekvensen är att USA nu hellre stöder Assad i kampen mot IS, skriver Rubinstein.

Är det fel att åka ner och hjälpa sitt folk? Frågan är för komplex att svara på. Mycket beror på vem som blir tillfrågad. Guardian har intervjuat en ung yazidier.

USA har via Obama bytt fot flera gånger, vilket innebär att det inte längre finns en klar gräns.

Det är ur den här osäkerheten flera åker. Hjälpen behövs, men hjälpen utnyttjas också.

IS kan idag värva svenska unga muslimer, enligt SR:s kaliber. Den kommunala hanteringen är svag och socialtjänstlagens paragrafer räcker inte till.