En kopiös mörkläggning av sjukförsäkringen

Annika Strandhäll efterträdde Ulf Kristersson som varit socialförsäkringsminister sedan förra valet. Efter att ha visat både mildhet och förståelse under fyra år belönades han av moderaterna med att bli ekonomisk-politisk talesperson, vilket i praktiken innebär att han ersätter Anders Borgs tidigare roll.

Tidigare hade den borte gränsen inte varit förhandlingsbar men dåvarande finansminister Anders Borg tyckte med hjälp av finansdepartementet att den bortre parentesen för rätt till sjukpenning skulle vara 2,5 år. Christina Husmark Persson, själv sjuksköterska till yrket, fick personligen bära ansvaret för reformens klantigheter.


Nya sjukförsäkringsministern Annika Strandhäll är tydlig med att reformen inte fungerat, då den gett upphov till sämre ekonomisk situation där 80,000 sjuka blivit utförsäkrade och endast några få procent som återgått till arbete. Istället kommer de tillbaka och har blivit fattigare på kuppen.

Fattigdomen med minskade ersättningar har lett till att familjer tvingats söka försörjningsstöd eller blivit blivit placerade i ineffektiva arbetsmarknadsprogram. Den så kallade sysselsättningsfasen eller FAS 3. Fler har tvingats ta ut pensionen i förtid.

När Grekland valde Alexis Tsipras till premiärminister visade grekerna hela världen att de tröttnat på åtstramningspaket. Partiet Syrica fick 36,3 procent av rösterna och tog 149 platser av 300 i det hellenistiska parlamentet. Syrica vill inte driva en EU-fientlig linje, och han vill få skulderna avskrivna samt få internationella finansiärer att lätta på trycket.

Nu lär det bli en kompromiss och ett pokerspel för att premiärminister Alexis Tsipras ska få fodringsägarna att acceptera hans milda linje för det grekiska folket. Det viktigaste för Tsipras är att få igång de ekonomiska flödena. Även om likheterna mellan Sverige och Grekland är få, så visar trenden på att Europa har börjat tröttna på åtstramningspaket.

Frågan är när den bortre parentesen tas bort. Blir det i vårbudgeten? Eller blir det i höstbudgeten?

Alliansen har visat att de inte löser samhällsproblemen genom att utförsäkra människor. Visst, de svälter inte, som Fredrik Reinfeldt skrev om i boken Det sovande folket. Men de bidrar heller inte till samhällsekonomin i stort.