Hopp i en tröttsamt blodig konflikt

Det svenska utspelet att erkänna Palestina som en suverän stat kom som en chock för många som vant sig vid att det europeiska stödet för palestinierna mer eller mindre försvunnit sedan Hamas började styra på Gaza i ett parlamentsval 2006.

Ett djärvt beslut av statsminister Stefan Löfven som kunde ta med det på sina resor för att träffa andra länders representanter vid sin installationsrunda. Israels ambassadör i Stockholm blev hemskickad, men eftersom inga andra länder följt Sveriges erkännande är ambassadören på väg tillbaka om några veckor.


Själv har jag för egen del släppt taget om ensidigheten i konflikten för länge sedan. I och med att vi har fler människor i Sverige från Mellanöstern som saknar vår erfarenhet av andra världskriget grymheter mot judarna och bär med sig egna erfarenheter av judiska grymheter så är situationen inte enkel.

”Lev och låt leva” borde räcka långt. Istället har ”lev och låt inte leva” fått härska i Mellanöstern.

Med en syn på palestinierna som ”självständig, livskraftig, sammanhängande och demokratisk stat som lever sida vid sida med Israel i fred och säkerhet” ryms ett brett erkännande som inger hopp och tro.

Framför allt inrymmer det svenska erkännandet ett nytt perspektiv där palestinier får högre status än förbrytare.

Fred kanske är för sent som utrikesminister Margot Wallström har sagt.

Hamas respekterar nu vapenvilan med IDF, men då andra än deras egen militära gren beskjuter raketer har IDF valt att stänga gränsen.

IDF har i princip sprängt tunnlar och stängt gränserna som förser Gaza med förnödenheter. Söderut har Egypten också stängt gränser sedan 33 soldater dött av ett bombdåd i förra veckan.

I en situation där Iran mjuknar upp inför USA för att lätta på handelsstoppet har europeiska och asiatiska stater varit snabba att etablera sig.

En ny oblodig trend vore på sin plats även i Gaza. Världen har för länge sedan tröttnat på konflikten. Att bryta isoleringen och få ett slut på allt blod som flutit är verkligen inte en dag för tidigt.