Ett nytt politiskt landskap

Den parlamentariska situationen är komplicerad. Socialdemokraterna med miljöpartiet och vänsterpartiet är större än moderaterna med folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. När Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lämnade sina poster igår är de två mest tongivande personligheterna borta.

Igår valde Stefan Löfven att tacka nej till att vänsterpartiet ska sitta med i regeringen tillsammans med miljöpartiet och socialdemokraterna. Talmannen Per Westerberg menar att den svåra biten inte är att bilda regering, utan en någorlunda hållbar regering som klarar av förhandla fram en budget.


För Stefan Löfven gäller det att hitta samarbetspartners i forna Allianskollegorna folkpartiet och centerpartiet. Båda har fått se sina hjärtefrågor få lägre prioritet än skattesänkningar, vilket lett till mindre resurser till välfärden.

När Stefan Löven stängde dörren till att Jonas Sjöstedt inte fick en ministerpost blev han både arg och ledsen. Anledningen är ganska enkel. Att släppa in Jonas Sjöstedt för nära själva kärnan till makten hade stjälpt möjliga samarbeten med folkpartiet och centerpartiet.

Ideologiskt har Stefan Löfven tagit flera kliv framåt mot mitten och fått en stark minoritet. Vad Annie Lööf och Jan Björklund kommer att presentera från deras respektive partistyrelser kommer vara vägledande för Sverige.

För centerpartiet är det möjligen enklare att besluta, eftersom de gjort en relativ stark återhämtning i valet 2014. För folkpartiet kan ett regeringssamarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet bli att de får mer resurser till skolan. Båda partierna är också trötta efter åtta år i regeringsmakten.

Nu kommer Stefan Löfven lansera en socialdemokratisk budget. En återställare på många sätt och förväntningarna är höga.

Ett nyval är orealistiskt. Det saknas helt enkelt incitament.

Media: DN, DN, SvD, SvD, DN, EX