Det höga spelet med andras liv har fått ett slut

En politisk epok går mot graven när moderata partiledaren Fredrik Reinfeldt idag lämnade in sitt entledigande från rikets högsta tjänst som statsminister. Även hans närmsta medarbetare, finansminister Anders Borg, meddelar idag att lämnar politiken. Den nya parlamentariska situation som uppkommit efter valet igår är att de rödgröna vann gentemot Alliansen.

Huvudnyheten är dock en chock. Sverigedemokraterna fick 12,9 procent, vilket är 781 124 röster. I Sörmland uppgår SD till 15 procent, totalt 26 235 röster. Det blir därför en del bearbetning av varför SD fick så många röster. Det kan vara värt att begrunda.

Det finns flera orsaker till varför SD växer. En kan vara att flyktingfrågan ses i samband med nedskärningar i välfärden, vilket varit Alliansens tuffaste reform när de började skära i sjukförsäkringen. Det har inneburit att sjuka personer bollats runt i systemet.

Det har inte fungerat med att skälla på bristerna i sjukförsäkringen, vilket ledde till att Alliansen kunde fortsätta regera efter 2010.

Fredrik Reinfeldts sommartal kan också vara en bidragande orsak. Utspelet blev ett galet drag, där han försökte ställa de besvikna på välfärden mot invandrare. Flera kallade draget för genialiskt, men idag vet vi med facit i handen att han tappat förståndet.
– Det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med så mycket annat, men det är verkligen människor som flyr för sina liv, sa Reinfeldt då.

Reinfeldt försökte med divide et impera, söndra och härska genom att ställa de besvikna på välfärden mot invandrare som kommer till Sverige. Därigenom skulle han kunna angripa dem utan att de samlade ihop sig och dessutom täppa igen utrymmet för framtida välfärdsreformer för Stefan Löfven.

Men, det var inget smart drag. Mycket dumt gjort. Istället lämnade stora delar av moderaterna till SD med mycket tvivelaktig demokratisk grund.

S har också ambitionen att styra Sverige.

Nu stundar förhandlingar. Stefan Löfven behöver skapa en stabil minoritetsregering med möjlighet att få garantier från främst folkpartiet och centern i frågor som de stödjer. Folkpartiet har flest rörliga liberala väljare och centerpartiet har landsortspolitiken gemensamt.

Så här ser kartan, den preliminära mandatfördelningen 2014 ut (valet 2010):

V – 21 (19)
S – 113 (112)
MP – 24 (25)
= 158

C – 22 (23)
FP – 19 (24)
= 41

KD – 17 (19)
M – 84 (107)
= 101

SD – 49 (20)
= 49

Här stärkte vänsterpartiet sin ställning med två mandat från 2010. Socialdemokraterna med ett mandat. Miljöpartiet tappade ett mandat.

Centern tappade också bara ett mandat, medan folkpartiet minskade med fem. Uppenbart belastades folkpartiet av fallande opinionssiffror, men framför allt fick de inte stöd av finansminister Anders Borg med ökade resurser till skolan. Centern fick minskat inflytande i näringsdepartementet då finansminister Borg styrde ekonomin via finansdepartementet.

Totalt skulle S, S, MP, C och FP få 199 mandat mot KD, M och SD som får 150 totalt.

KD som varit Alliansens sociala röst under valet 2010 lyckades aldrig gjuta olja över de upprörda vågorna i välfärden. Göran Hägglund använde alla sina trolleriknep för att få bort uppmärksamheten från bristerna i välfärden, men de blev på tok för tydliga när PISA-undersökningen slog ner samt finansminister Anders Borgs godkännande av Vattenfalls köp av Nuon.

Även ungdomsarbetslösheten blev en belastning för Alliansen. Endast ett fåtal fick arbeten, och restaurangägarna blev glada, men den trygghet som en anställning innebär blev inte en verklighet. ROT ledde till ökad aktivitet med småbyggnationer, men det riktade sig främst till villaägare. Boende i hyresrätter fick vänta på långsiktiga och långsammare kollektiva lösningar.

Och SJ, där privatiseringar inte ledde till snabbare lösningar i underhåll av järnvägen. Istället blev mindre och mindre gjort i tid, utan något tydligt ledarskap.

Nej, Reinfeldt och Borg gör rätt i att kasta in handduken. Det höga spel de spelat har fått ett slut.

Nu hoppas jag även på folkförankring i försvaret. Det behövs samverkan i försvarsfrågan också.

Skolan behöver mer resurser, mindre klasser och fler lärare.