Är det nu Reinfeldt avslöjar sina riktiga färger?

I en SvD-intervju med läsarna ger Stefan Löfven en hel del bra svar på de senaste attackerna från Fredrik Reinfeldt. Redan sex månader innan valet lovade Lövfen i DN Debatt att ”vi vill i stället avsluta ungdomsarbetslösheten och genom investeringar i praktik och trainee-platser, utbildning och jobb garantera att ingen ung är arbetslös längre än 90 dagar.”

Här har restaurangmomsen varit vägledande för Reinfeldt, men det är knappast ungdomars röster som hörs om momsen skulle försvinna. Istället är det ägarna och dess företrädare. Det påminner fortfarande om den PR-byrå som fått i uppdrag att måla färgerna himmelskt rosa när de i själva verket är bäcksvart. I DN-artikeln refererar socialdemokraterna till att Sverige har de fattigaste i Norden och dessutom högst ungdomsarbetslöshet.


Ja, det är upprörande att ungdomar inte ska få in en fot på arbetsmarknaden. Visst, det är glädjande att restauranger erbjuder arbete, men ofta innebär det obekväma arbetstider och svårigheter att etablera en familj med barn. Därför slutar också många innan de fyllt 25. Det här finns det en medvetenhet om inom socialdemokraterna som vill ge ungdomar också en fritid.

Men, hur ska då arbeten komma fram? SvD:s analytiker Göran Eriksson påminner om att det bästa svaret från Löfven är en ”aktiv näringspolitik”. I DN-artikeln skriver Löfven att ”en aktiv näringspolitik med investeringar i samverkan, forskning och arbetsmarknadsutbildning så att nya jobb kan växa fram.” Just ordet ”samverkan” känns fräscht. Även innovationer är något som nämns.

Hur som helst är det fattigdomen som har tagit ett grepp om Sverige. Med en försämrad välfärd och svårigheter att få arbete har våra barn ingen möjlighet att få in en fot och börja bygga på det Sverige som tidigare generation har avslutat. Det här är ett enormt resursslöseri.

Stefan Löfven säger om aktiv näringspolitik att trots bristande forskning kan han ”peka på behovet i verkligheten. Om man samarbetar når vi längre. Reinfeldt säger att näringslivet är ett särintresse och det är direkt skadligt. Det vi ser just nu är att vi tappar marknadsandelar ute i världen och produktivitet, innovationsförmåga, andra länder håller på att äta sig ikapp. Därför måste politik och näringsliv samarbeta.”

Just precis. Det går att peka på behov i verkligheten. Exempelvis i Sörmlands Nyheter igår uttryckte en ung tjej att det varken fanns några jobb eller lägenheter på den ort hon bodde i.

”- Jag trivs bra här, det är lugnt och skönt. Men eftersom det finns varken jobb eller lägenheter kan det bli svårt att bli kvar. Jag kan inte ha fem olika timvikariat på olika ställen för att få det att gå ihop. Det borde byggas billiga hyresrätter som man faktiskt kan ha råd med.
För råd, det har inte alla. Emelie (—) berättar om vänner och bekanta vars föräldrar tvingats gå in och betala hyran i perioder, och om de som fått vända sig till socialtjänsten för att slippa flytta tillbaka hem igen.”

Ja, det låter som klyftorna har ökat i både inkomster och mellan stad och landskap när de unga inte kan bo kvar för att det inte finns några jobb, eller för att lägenheterna är för dyra.

Det skulle helt enkelt bli för dyrt att ordna jobb, tycker Reinfeldt om Löfvens satsningar enligt SvD/DI och tänker därför stoppa dem tillsammans med SD. Det senaste utspelet från Reinfeldt tycker Löfven ”dels luktar det panik. Jag måste säga att det är ett lågvattenmärke i svensk politik. Det enda de har att komma med nu – det är att de kommer att förlora och nu ska jäklas så mycket som möjligt.”

Senaste inlägget från Reinfeldt som gjort Sverige till Nordens fattigaste land med högst ungdomsarbetslöshet är att öka invandringen. Han vädjar till svenska folket att öppna sina hjärtan och visa tålamod enligt SVT. ”Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld. Dels hjälper vi människor att komma ifrån förtryck, död och lidande. Dels har vi lärt oss att det är människor som kommer in i det svenska samhället och bygger Sverige tillsammans med oss, kommer det att blir ett bättre samhälle, tillsammans bygger vi ett bättre Sverige.”

Det var här jag mer lutade till att Reinfeldt blivit galen. Under Alliansens tid har jobbskatteavdraget, RUT och ROT varit de bästa förslagen. Men, mer i plånboken leder inte till mer jobb, utan de pengarna slukas upp av bankerna som ger livslånga lån med låg ränta. Investeringarna går till bostadsrätter och villor, men för de unga som behöver jobb och lägenhet står helt utanför det ekonomiska systemet som Reinfeldt skapat. Det är inte ”tillsammans med oss” – för de unga är inte inräknade.

Att då helt plötsligt vilja öppna upp för ökad invandring, något SD kallar för massinvandring, rimmar illa. Det känns som Reinfeldt försöker söndra socialdemokraternas solidaritet.

Nej, det här är galenskap som drivits på av desperationen som kommer från usla opinionsundersökningar. Tidigare har moderaterna varit ett tufft prestationsparti. Bo Lundgren fick avgå efter att ha gjort ett dåligt val 2002. För Reinfeldt kommer frågorna väckas på valdagen. Det är klart att han nu trycker på alla möjliga knappar, vilket inte ser bra ut i statsministerposten.

P.S: Jag är inte längre kristdemokrat. I valet kommer jag ge Löfven mitt starkaste stöd här på bloggen. Tyvärr hänger inte Politometern med i svängarna, i likhet med andra sökmotorer. Men, det är nu som gäller.

Uppdatering: Idag presenterar också socialdemokraterna en investering om 6 miljarder som ska skapa 50,000 jobb.