Kidnappningar avgör inte valet

I DN/Ipsos utfrågningen av vem av Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som bäst kan utföra statsministerpostens uppgifter har de uppringda väljarna gett svar.

61 procent (+3) tror att Reinfeldt företräder Sverige bättre utomlands mot Löfvens 19 procent (-1). Frågan hänger ihop med att leda Sverige i händelse av en allvarlig kris där Reinfeldt vinner med 43 procent. Här har Löfven knappat in med 29 procent (+1).

Det kan vara värt att kommentera, men journalisten Maciej Zaremba tror sig spela flyktingfrågan i händerna på socialdemokraterna. Har den svenska välfärden, solidariteten, en prislapp?

Låt oss ta med globaliseringen. Krisen i Syrien och norra Irak är upprörande. Tidigare var det rebeller som slogs mot Al Assad-regimen. De infiltrerades av frivilliga med en annan agenda: den islamistiska staten.

Det var väntat, men president Obama var på väg att avsluta kriget mot terrorism och ville att det skulle ta slut. Nu dök det istället upp västerländska muslimer som lockats till jihad. I princip vet vi vilka det är med vår youtubemoderna underrättelse.

Men, kriget mot terrorismen var slut och de frivilligas stöd till rebellerna i Syrien jämfördes med vår grannsamverkan med Finland.

Så gick något riktigt fel. Al-Qaida har efter strypta tillgångar kidnappat västerlänningar (även Sverige) som villigt betalat lösesummor. De påstod inte köpa vapen för pengarna, men Pentagon upptäckte snabbt att så inte var fallet och började klaga öppet. Vapen till al-Qaida går uteslutande till att döda amerikanare. En strategi IS kopierat, men med betydligt högre profil.

Men, valet avgörs inte där. I kidnappningar. Alliansen har haft höga ambitioner, men moderaterna har misslyckats med att vara det nya arbetarpartiet. Moderaterna har tappat utvecklingen av vårt land till Stefan Löfven. Reinfeldt förmår inte ingjuta hopp längre. Inte ens min gamla partiledare Göran Hägglund kan för vanligt folk förklara orättvisor i samhället.

Det är också därför jag ändrar politisk uppfattning. I mitten av juni gick jag ur KD. Sedan valde jag i förra veckan att gå med i socialdemokraterna. Det var egentligen i försvarsfrågan jag mötte bättre argument hos S än hos KD. Det var nog droppen. Folkförankringen.

Dessutom tror jag Löfven kan ingjuta hopp till andra än väljarna när han väl en dag kommer att representera Sverige. Det får vara slut på den politiska teatern, trianguleringar och rollspel på vanliga människors bekostnad.

Vi ska helt enkelt inte ha kris för krisens skull.

Media: SR