Verkligheten hann ikapp

Efter EU-valet har tongångarna svängt hos moderaterna. 13,65 procent röstade på moderaterna medan 24,19 procent på socialdemokraterna. Miljöpartiet är den stora vinnaren med 15,41 procent. Samtidigt stärker de borgerliga småpartierna sina ställningar när moderaterna backar. Kristdemokraterna fick 5,93 procent och centerpartiet 6,49 procent. 

I EU-valet var det lätt att se trenderna. Vänstervinden som brukar dyka upp inför valet. I det här fallet är det också en tuff utvärdering av moderaternas politik.

Det börjar också dyka upp andra grepp. Angeles Bermudez-Svankvist och Sven Otto Littorin blir intervjuade i Dagens Arena. Arbetslinjen vid vägs ände, skriven av Roland Paulsen doktor i sociologi vid Lunds universitetet. De intervjuade är tidigare verkställare av FAS 3, eller sysselsättningsfasen som den numera heter. Själva har de kvar sina höga löner, vilket förstärker bilden av bristande villkorlig samhörighet. 

De är personliga och pratar om allt annat än vad de tidigare gjort fel i sina reformer. En viss lojalitet finns kvar till valutgången. Möjligtvis att de skulle gjort det bättre. Eller att det var ett katapultuppdrag. Dömt att misslyckas.

För moderaterna fortsätter tillbakagång. 18,5 procent i Demoskop/Expressens mätning.  

Folkpartiet får medialt liberalt stöd att sopa igen sina misstag: PISA-rapporten kan vara missvisande där eleverna inte var tillräckligt medvetna om innebörden av resultatet. Jaha, nästan som de ber utbildningsminister Jan Björklund om ursäkt för att de misslyckats att vara bra elever.  

Vad driver utvecklingen? Den svenska modellen har ersatts av vinstdrivande företag som anställer billig arbetskraft från forna Östeuropa. Facket har förlorat sin ställning. Eller att stora grupper av duktiga ungdomar går arbetslösa i bristen på arbetstillfällen. Eller de som blir sjuka på jobbet tvingas säga upp sig och inte heller får någon sjukersättning eftersom de kan arbeta med något annat. Ja, det verkar vara som verkligheten hunnit ikapp statsminister Reinfeldt. 

Däremot finns det en riskvillig glad grupp av aktieägare som vinner på att fler får skulder. De kan lugnt fortsätta investera sig genom krisen. Ungefär som Kina gjorde i finanskrisen då de köpte upp Volvo. Men även de måste ha tröttnat på vinna på att systemet bygger på att göra det svårare för de som saknar rätta kontakter.

Nu kommer nog Alliansens framtid ligga mycket vid moderaternas bord. De skarpa hjärnorna har flytt, de som kämpat sig genom asfalten har flyttat till Bryssel.

Uppenbart kokar det ner till statsminister Reinfeldt. Det ska bli intressant hur mycket attityd, positiv energi och strategi som kommer avverkas under valet.

Själv är jag lämnat Alliansen. Här tror jag på Stefan Löfven mer än Reinfeldt.